Läder

Läder är ett naturligt material, och därför är det helt naturligt att läder präglas av händelser som påverkat djuret under dess livstid. Äkta högkvalitativt läder kommer alltid att ha små egenskaper till skillnad från konstläder (plast), som har en regelbunden struktur.

Som ett naturligt material kräver läder skötsel. Vårdar du lädret på rätt sätt blir det ännu vackrare med tiden.

Dammsug endast med en mjuk borste. Använd aldrig tvål eller vatten, annars försvinner det sammetslena utseendet och känslan. Applicera inte läderfett eller blötlägg inte lädret. Undvik kemiska produkter, såsom sadeltvål, andra läderrengöringsmedel eller hushållsprodukter. Skydda från direkt solljus, överdriven värme och vassa föremål.

Om rengöring är nödvändig använd kokt vatten med naturlig tvålspån av god kvalitet.

 

Tvålbehandlad ek

Tvålbehandlade ytor har ett liknande utseende och känsla som obehandlat trä. På grund av den lätta ytbehandlingen är tvålbehandlade ytor lättare att underhålla.

Tvålbehandlad ek åldras mycket vackert och utvecklar en naturlig patina med tiden.

Om du vårdar eken kommer ytan att bli mer motståndskraftig mot smuts, genom att behandlas genom daglig användning och genomtvätt i naturliga tvålflingor.


Daglig rengöring

Använd en ren torr mjuk trasa. För rengöring, använd en väl urvriden trasa med ljummet vatten. Smuts och fläckar av oljor bör avlägsnas med en lätt lösning av tvålvatten. Använd 1/4 DL tvålflingor till 1 L varmt vatten.

Efter att fläckarna har tagits bort måste hela träytan täckas med tvållösningen och sedan torkas av med den väl urvriden trasa.

Underhåll

Två gånger per år ska tvålbehandlade ekytor tvättas med en tvållösning enligt beskrivningen ovan. Applicera tvållösningen på alla ytor. Fördela tvållösningen jämnt, men var noga med att inte blötlägga eken. Torka av med en mjuk trasa väl urvriden.


Varning: Genom att applicera tvållösningen regelbundet förbättras ytans smutsmotstånd. Överanvändning av tvål kan dock förstöra träfibrerna och träets naturliga färg. Speciellt för ek, som är rik på garvsyror, kan överanvändning av tvål göra att ytan blir brun och matt.

Använd aldrig sulfater, brun tvål, linolja eller rengöringsmedel som innehåller järn. Ekytor bör skyddas från stål- och järnföremål, eftersom metallen kan reagera med träet och lämna permanenta svarta fläckar.

 

Oljebehandlad ek


Oljebehandlade ekytor är mycket resistenta mot smuts och vatten, små repor och märken är inte lätta att se. Oljan absorberas i eken och skapar en yta som är slät med en silkeslen touch.


Daglig rengöring

Använd en ren, torr trasa. Om fläckar inte kan tas bort med en torr trasa, använd en ren trasa indränkt i rent vatten och väl urvriden. Torka av ytan ordentligt i ådringsriktningen. Vid behov kan tvålflingor tillsättas i vattnet (¼ DL tvålflingor till 5 liter), eller använd en klar olja som är speciellt avsedd för oljade ytor. Efter tvätt och borttagning av fläckar ska ny olja appliceras på hela ytan enligt underhållsinstruktionerna.

Varning: Använd aldrig kemikalier, skursvampar, stålull eller liknande, eftersom det skadar ytan.


Underhåll

Oljebehandlade ytor bör underhållas med ett tunt lager ny olja. Applicering av ny olja bör endast göras vid behov, var noga med att inte överbehandla. Om träytan ser torr, blekt ut eller är fläckig bör en oljeprodukt appliceras.

Applicering av olja 1-2 gånger per år är vanligtvis tillräckligt för att bibehålla ekens färg och lyster.

Innan du applicerar olja ska ytan rengöras med en mjuk trasa som vridits upp väl i ljummet vatten. Om träfibrerna ”höjer sig”, slipa dem lätt med ett 240-kornigt slippapper. Efter att ha fördelat oljan jämnt över hela träytan, torka av oljan med en ren, torr trasa i riktning mot träfibrerna och låt ytan torka helt.

Varning: Använd aldrig linolja för underhåll av ekytor.

Oljeindränkta trasor är brandfarliga och bör kasseras på ett ansvarsfullt sätt.

Rökt ek


Eken röks i ammoniakånga. Efter slipning behandlas sedan den rökta eken med en klar olja. Rökt ek bör därför behandlas som oljebehandlad ek. (Se instruktionerna ovan)

 

Målad ek


Målade ytor är mycket motståndskraftiga mot smuts och vatten och kräver lite underhåll jämfört med obehandlade ytor. Målade ytor bör dock inte blötläggas i vatten eller andra vätskor eftersom det kan orsaka fläckar.

 

Underhåll och rengöring

Torka av med en ren torr trasa eller en trasa urvriden i rent vatten. Torka av omedelbart med en ren torr trasa. Torka av smutsiga ytor med en trasa urvriden i tvållösning eller vatten och diskmedel. Torka av omedelbart med en ren torr trasa.

 

Pulverlackerat stål

Stålytor är mycket motståndskraftiga mot smuts och vätskor. Vatten kan dock göra fläckar samt orsaka skadade lackerade stålytor till rost.

 

Underhåll och rengöring

Torka av med en trasa urvriden i vatten och diskmedel. Torka av omedelbart med en ren torr trasa.